چطور از گیاه “رشته لاک پشت ها” نگهداری کنیم؟

رشته لاک پشت ها با نام علمی(Peperomia prostrata) یک گیاه نیمه-ساکولنت، نیمه-استوایی کوچک بومی جنگل های بارانی برزیل است که اقلیم گرم را تحمل می کند ولی به شرایط محیط خانه هم سازگاری دارد. به عنوان یک ساکولنت شرایط کم آبی را تحمل می کند و به عنوان یک گیاه استوایی رطوبت دوست است. به همین دلیل به عنوان یک گیاه آپارتمانی محبوبیت جهانی دارد. اسم این گیاه از شکل جذاب برگ های آن گرفته شده که با فرم گرد، زمینه سبز و لکه های پراکنده سفید روی آن شبیه به لاک لاک پشت های مینیاتوری ست. برگ های جوان به مرور که رشد می کنند ترکیب رنگ تیره و روشن پیدا می کنند. گیاه کمیابی محسوب می شود، هرچند اخیرا به خاطر محبوبیتی که بین تولید کنندگان گل و گیاه پیدا کرده قابل دسترس است.
این گیاه با اندازه کوچک و رشد خیلی کند، طی سه تا پنج سال به رشد کامل می رسد و به ابعاد 30 سانتیمتر طول و 10 سانتیمتر عرض رشد می کند. از این نظر برای فضاهای بسیار کوچک از جمله تراریوم انتخاب مناسبی ست.
شرایط نگهداری
نور
نیاز به نور غیر مستقیم دارد و فضاهای روشن را می پسندد. نور مستقیم خورشید به مدت طولانی باعث گیاه سوزی می شود. به خاطر فرم ساقه های رونده ای که دارد، باید در مکان مناسبی باشد تا نور به قسمت های بالایی گیاه هم برسد. چرا که اغلب گیاهان با ساقه رونده در نقاطی مثل قفسه های بالایی و دور از نور نگه داری می شوند که جلوی رشد گیاه را می گیرد.
خاک
معمولا ترکیب خاک مناسب برای ساکولنت ها و کاکتوس ها در دسترس و قابل خرید است. اما برای این نوع ساکولنت مناسب نیست. در عوض ترکیب خاک شامل مواد ارگانیک از جمله پیت برای این گیاه مناسب است. در کل خاک لومی و مرطوب و تا حدودی اسیدی را می پسندد. همچنین زهکش خاک هم باید در نظر گرفته شود.
آب
گیاه رشته لاک پشت ها بیشتر از خشکی خاک از آبدهی زیاد آسیب می بیند. از آنجایی که بومی جنگل های بارانی برزیل است، خاک نسبتا مرطوب را ترجیح می دهد، اما باید از زهکش گلدان هم مطمئن بود و بین فواصل آبیاری به خاک فرصت داد تا خشک شود.
دما و رطوبت محیط
این گیاه بیشتر محیط خنک و مرطوب را ترجیح می دهد، نسبت به سایر ساکولنت ها که گرما دوستند. دمای مطلوب برای رشته لاک پشت ها 18-24 درجه سانتیگراد است. اما نباید در معرض هوای سرد هم باشد. اگر این گیاه را در فضای بیرون از خانه نگهداری می کنید، قبل از سرد شدن هوا گلدان را به داخل خانه منتقل کنید و در خانه هم نزدیک به در ورودی یا پنجره بادگیر نباشد. در فصل تابستان که هوا خشک است، برای افزایش رطوبت محیط می توان از رطوبت ساز استفاده کرد. ولی مراقب باشید روی برگ ها رطوبت باقی نماند.
کوددهی
تغذیه به رشته لاک پشت ها کمک می کند تا نمای براق و رنگ سبز برگ ها حفظ شود. به همین دلیل استفاده از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی موجود در بازار به رشد بهتر این گیاه کمک می کند. بهترین زمان برای استفاده از کود در فصل رشد گیاه هست، مثلا بهار یا تابستان بهتر است نه پاییز و زمستان.
هرس
اگر رشته لاک پشت ها به طور منظم هرس نشود، رشد شاخ ها ژولیده می شود و ظاهر زشتی پیدا می کند. برای داشتن فرم بهتر گیاه باید شاخه های مرده یا آسیب دیده را هرس کرد و به این ترتیب رشد ناخواسته شاخه ها را نظم داد. برای هرس حتما از چاقوی تیز و تمیز استفاده شود.
تکثیر
تکثیر رشته لاک پشت ها به راحتی با قلمه ساقه انجام می شود. هر زمان که بخواهید می توانید با چند حرکت ساده این گیاه را تکثیر کنید:
1: یک گیاه بالغ را انتخاب کنید و با یک چاقوی تیز و تمیز ساقه ای به طول حداقل 7 سانتیمتر را از زیر یک گره جدا کنید.
2: برگ های قسمت انتهای ساقه را جدا کنید.
3: یک گلدان کوچک را با ترکیب خاک معمولی گلدان پر کنید و خاک را مرطوب کنید ولی خیس نباشد.
4: دقت کنید ساقه ها را که در خاک می زنید حداقل یک گره از ساقه زیر خاک باشد. استفاده از هورمون ریشه زا به سرعت ریشه دهی ساقه ها کمک می کند اما ضروری نیست.
5: گلدان را جایی روشن و با نور عیر مستقیم نگه دارید.
6: خاک را مرطوب نگه دارید اما خیس نباشد. بعد از چند هفته ساقه ها را امتحان کنید. اگر ساقه ها با فشار کمی از خاک بیرون نیایند یعنی ریشه دهی با موفقیت انجام شده.
آفات و بیماری ها
معمولا رشته لاک پشت ها مشکل عمده ای با آفات و بیماری ها ندارد. اما مثل سایر گیاهان آپارتمانی به آفاتی مثل مگس سفید، شپشک آرد آلود و کنه ها حساس است. اگر علائم مشکوکی روی برگ مشاهده شد از حشره کش های صابونی یا روغن چریش (NEEM OIL) استفاده کنید. همچنین این گیاه به آبیاری بیش از اندازه حساس است به همین خاطر حتما به زهکش بودن خاک گلدان و حفره های ته گلدان توجه کنید.