آفات و بیماری های گیاهان آپارتمانی


golaeen 30 بهمن 1400 دقیقه مطالعه
آفات و بیماری های گیاهان آپارتمانی

 

 

چطور می توانیم گیاهان منزل را شاداب و دور از آفت نگهداری کنیم؟

یکی از رایج ترین آفات گیاهان آپارتمانی شته ها هستند. شته ها معمولا روی سرشاخه های جوان تجمع پیدا می کنند و با مکیدن شیره گیاهی، ماده چسبناکی به نام عسلک از خود ترشح می کنند.

از نظر بعضی از باغبان ها، تولید یک گوجه فرنگی بزرگ یا یک فرش زیبا از گل آهار راحتتر از نگهداری گیاهان آپارتمانی ست. از نظر آن ها گیاهان آپارتمانی یک روز خوب هستند و روز دیگر برگ هایشان در حال ریختن است یا آلوده به آفت شده اند.

در واقع نگهداری از گیاهان آپارتمانی کار سختی نیست اما شما باید هر لحظه به نیازهای گیاه تان توجه کنید و مراقب هرگونه آفت یا مشکل دیگری باشید.

 

5 روش سریع برای داشتن گیاهان شاداب

  • قبل از اینکه گیاهی را وارد منزل کنید، حتما بررسی کنید اگر علائم آفت یا بیماری دارد، آن را جدا از بقیه گیاهان نگهداری کنید.
  • ریزش برگ یا علائم شوک در گیاهانی که از گلخانه به محیط منزل منتقل می شوند طبیعی ست. مخصوصا اگر نور محیط خانه متفاوت از محیط گلخانه باشد.
  • بهتر است گیاهان را در جایی از خانه نگهداری کنیم که نوسان دمایی نداشته باشد. خیلی گرم یا خیلی سرد نباشد. مثلا دور از وسایل گرمایشی یا سرمایشی منزل باشند یا بالای رادیاتور یا کنار پنجره سرد نباشند.
  • نور مناسب گیاه را فراهم کنید. گیاهانی که نور مستقیم را می پسندند بهتر است جلوی پنجره جنوبی منزل نگهداری شوند. پنجره های شرقی یا غربی منزل نور ملایم تری دارند و پنجره شمالی نور بسیار کمتری دارد. گیاهانی که نیاز به نور بالایی دارند بهتر است زیر نور مصنوعی رشد کنند.
  • توجه داشته باشید که وسایل گرمایشی در زمستان هوای منزل را خشک می کنند. بهتر است در زمستان رطوبت منزل را به صورت دستی و با استفاده از وسایل رطوبت ساز تامین کنید.

 

شپشک

یکی از آفات گیاهی شپشک ها هستند که فرم تخم مرغی شکل دارند و اغلب به صورت توده های سفید رنگ روی گیاه دیده می شوند، مخصوصا در محل اتصال دمبرگ به ساقه. این حشرات در زیر شاخ و برگ پنهان می شوند و با یک لایه کرکی، مومی که از خود ترشح می کنند محافظت می شوند.

 

کنه

یکی دیگر از آفات گیاهی که به سختی دیده می شوند و خیلی کوچک است، کنه تارعنکبوتی ست. ولی تارهای آنها علامت حضوراین آفت است. روی گیاه دنبال تارهای ریز بگردید، مخصوصا روی بخش های جوان و سرشاخه ها. اسپری آب روی گیاه باعث می شود قطرات آب به تارها بچسبد و کنه ها آزاد شوند.

 

سپردار

حشرات موسوم به سپردارها هم به سختی دیده می شوند. آن ها شبیه لکه های کوچک روی گیاه هستند که اغلب با قسمت هایی از گیاه اشتباه گرفته می شوند. به همین خاطر خیلی از گیاهان قبل از تشخیص آفت، به شدت به این آفت آلوده می شوند. یکی از راه های تشخیص آفت، ماده چسبناکی ست که این حشره از خود ترشح می کند.

 

اولین راه برای جلوگیری از بروز مشکلات ناشی از آفات گیاهی ارزیابی سلامت گیاهان است. بسیاری از آفات به گیاهانی حمله می کنند که ضعیف هستند، به عنوان مثال ضعف ناشی از نور کم گیاه. به چند مورد راهنمای کنترل آفات گیاهی توجه کنید:

 

 

گیاه خود را بشناسید

همه گیاهان برای رشد به غذا، آب و نور مناسب احتیاج دارند، اما هر گیاه به میزان متفاوتی از هر کدام نیاز دارد. گیاهان آپارتمانی متفاوت از گیاهان فضای آزاد هستند و هرکدامنیازهای مخصوص به خود را دارند. به طور مثال: فیکوس عموما به نور غیرمستقیم و خاک مرطوب نیاز دارد ولی کاکتوس به نور مستقیم و خاک خشک.

دقت کنید گیاه اپارتمانی را انتخاب کنید که نیاز نوری متناسب با نور منزل شما داشته باشد و شما بتوانید نور مورد نیاز آن را تامین کنید. گیاهی که سالم و شاداب است نسبت به گیاهی که ضعیف است، خیلی بهتر می تواند در مقابل آفات و بیماری ها مقاومت کند. اگر می خواهید گیاهی را نگهداری کنید که نیاز نوری بالایی دارد، حتما از یک لامپ رشد(Grow Light) استفاده کنید.

گیاهان آپارتمانی برای رشد مناسب، همچنین نیاز به کوددهی منظم دارند. یک قانون کلی در مورد زمان کوددهی به گیاهان آپارتمانی اواخر زمستان تا اواخر تابستان است و بعد از آن بهتر است یک دوره استراحت به گیاه بدهیم. بهترین کود برای گیاهان آپارتمانی کودی ست که شامل عناصر اصلی تغذیه گیاهی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم(N, P, K)، هیومیک اسید و آمینواسیدها و ویتامین ها باشد.

 

 

آبیاری منظم

دوره های متوالی خشکی و رطوبت زیاد، به ریشه گیاه استرس وارد می کند. اکثر گیاهان دوست دارند ریشه در محیط دائم مرطوب داشته باشند اما نه خیس. بعضی گیاهان هم ترجیح می دهند مقدرای خشکی بین نوبت های آبیاری داشته باشند. برای گیاهان جدید، بهتر است اطلاعاتی در مورد نحوه نگهداری از َآن ها کسب کنید تا به نظم آبیاری درستی دست پیدا کنید. هیچ وقت یک برنامه ثابت آبیاری، مثلا هفته ای یک بار آبیاری برای همه گیاهان تان در نظر نگیرید. بهتر است هر گیاه را چک کنید و زمان درست آبیاری را بسته به نوع گیاه پیدا کنید. با فرو کردن انگشت در خاک گلدان می توان خشک یا مرطوب بودن خاک را فهمید.

 

 

از آلودگی آفات اجتناب کنید

قبل از خرید گیاهان را نسبت به آلودگی به آفات و بیماری ها چک کنید. بعد از خرید هم حدود دو هفته آن ها را در محیطی جدا از سایر گیاهان نگهداری کنید تا مطمئن شوید مشکل آفت یا بیماری نداشته باشند. با هر بار آبیاری پشت و روی برگ ها را چک کنید و دنبال نشانه های آفت یا بیماری بگردید. اگر به علائمی شک کردید، سریع گیاه را ایزوله کنید تا مشکل گیاه را برطرف نمایید.

شستن برگ های گیاهان آپارتمانی چند بار در طول سال هم ایده خوبی ست. گرد و غباری که روی برگ ها جمع می شود نه تنها ظاهر گیاه را بدشکل می کند بلکه به سلامت گیاه هم ضربه می زند. گرد و غبار روزنه های برگ گیاهان را می بندد و تنفس گیاه با مشکل مواجه می شود. در ضمن گرد و غبار روی برگ ها مثل فیلتر عمل می کند و جذب نور برای فتوسنتز گیاه هم کاهش پیدا می کند. همچنین تجمع گرد و غبار باعث جذب آفاتی مانند کنه می شود.

شما می توانید با یک پارچه لطیف و مرطوب به راحتی برگ های گیاه را تمیز کنید. در مورد گیاهانی که برگ های ریز دارند از یک اسپری دستی کمک بگیرید. یک راه دیگر هم شستشوی برگ های گیاه زیر آب است. در همه روش های گفته شده از آب ولرم استفاده کنید(نه سرد و نه گرم). همچنین می توانید برای شستشوی بهتر، یکی دو قطره مایع ظرف شویی در آب حل کنید یا از کنسانتره روغن چریش(Neem Oil)  استفاده کنید.

هرگز از وسیله های گرد و غبار روب دستی که در منزل کاربرد دارند برای تمیز کردن گرد و غبار گیاهان استفاده نکنید، چون باعث می شوند حشرات ریز احتمالی روی گیاهانیا تخم حشرات به راحتی به سایر گیاهان منتقل شوند.

برچسب‌ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Rating*